Klaar voor Pasen
Bron: De Telegraaf dinsdag 14 maart 2015, Felix Wilbrink
Huppelende lammetjes roepen elk voorjaar weer verschillende gevoelens op. De een wil ze het liefst aaien, de ander krijgt er enorme trek van. Je raadt vast bij welke categorie ik hoor…!
Het kan raar lopen. Ik ging met twee slagers, Johan van Uden en Dirk Huisman, op reis naar Ierland om lammetjes te inspecteren. Komen we uiteindelijk in de Amsterdamse Waterleidingduinen terecht! Dat hadden net zo goed de Franse Pyreneeën kunnen zijn, want de Heemsteedse meesterslager Van Uden haalt de lammetjes dit jaar overal vandaan. De provincie Wexford in Ierland is schapengebied. Grasschapen, wel te verstaan. Dat zijn dieren die in de wei grazen; heel wat anders dan hun soortgenoten die in de vrije natuur hun kostje bij elkaar moeten scharrelen. Lees verder… ›
Barbecue
Bron: Delicious
Slager Johan van Uden en kok Eke Mariën roosteren graag vlees en niet alleen hamburgers en spiesen. Ze stropen met liefde hun mouwen op om hele worsten, karbonades en entrecotes aan één stuk te garen boven gelijkmatige hitte en op lagere temperaturen! Vooraf pekelen, marineren en rubben doen ze ook! JE WEET NIET WAT JE PROEFT!
Johan kiest vlees Worst ‘Geroosterde worst van de barbecue is heerlijk. Wij gebruiken graag grof gemalen buikvlees. Kies dunne worstjes, want dan houd je nog ruimte over voor iets anders. Door de worst op te rollen, bescherm je het vlees beter tegen uitdrogen en blijft het lekker sappig. Steek door de spiraal worstspiesen, dan blijft het vlees op z’n plaats en kun je het in z’n geheel makkelijk keren. Wij verkopen 4 tot 5 verschillende soorten gekruide worstjes.’ Lees verder… ›
Gourmetten met kerst
Bron: De Telegraaf 28 december 2010, Felix Wilbrink
Gourmetten, ik doe haast niet anders”, zegt Adèle Teekens, telg uit een écht slagersgeslacht. „Vooral met het gezin. De kinderen vinden het geen straf om wat langer te tafelen. En ze leren er spelenderwijze ook nog koken. Ideaal en het is nog culinair verantwoord ook.”
Slagerij Chateaubriand in Heemstede is een begrip. Niet alleen vanwege het prachtige Schotse vlees, maar ook dankzij de bijzondere kwaliteiten van bedrijfsleider Johan van Uden, meervoudig winnaar van de Gouden Slagersring. Niet voor niets werd de winkel tweemaal uitgeroepen tot beste slagerij van het land. Johan van Uden is zó fanatiek. Die man droomt eten. Dat is ook niet verbazingwekkend, naast zijn werk als slager heeft hij een volledige opleiding tot traiteur in België achter de rug. Lees verder… ›
De messen zijn geslepen
Bron: De Telegraaf vrijdag 21 maart 2008 , Felix Wilbrink
BIOLOGISCH TEGEN EXCLUSIEF: TOPSLAGERS OVER HUN BEDRIJF Uit acht kandidaten wordt 1 april de Slagerij van het Jaar gekozen. Jaar in, jaar uit is Chateaubriand uit Heemstede van de partij. Twee jaar geleden deed de eerste Biologische slager mee: De Groene Weg uit Rotterdam. Ook nu weer kandidaat. Beide gaan voor het beste, maar wat is nu het beste vlees?
Lamsbout in het hooi en entrecote van lam. Bijna arm in arm besloten Johan van Uden, bedrijfsleider van Chateaubriand, Heemstede en Theo Pronk, Groene Weg-slager in de Groene Passage in Rotterdam, dat de Pasen met die twee gerechten niet fout kan. Twee topslagers – want heus, je komt niet zomaar in deze finale – over hun passie. UIT acht kandidaten wordt 1 april de Slagerij van het Jaar gekozen. Lees verder… ›
De mannen van het vlees
Bron: De Telegraaf vrijdag 17 juni 2007, Felix Wilbrink
Het is vaderdag aanstaande zondag, dus we gaan het maar eens over echte mannenzaken hebben, namelijk: grote stukken vlees. En waarom het beter is een groot stuk op de barbecue te leggen dan allemaal van die kleine stukjes. Maar eerst maar eens in de slagerij kijken. Niet weekhartig zijn, gewoon stoer.
„Volg het vlies, kijk uit met die messen, die zijn scherp, en maak dit deel maar schoon. Het is voor de rollade, hoe dat gaat, laat ik je later zien.” Afgelopen zondagmorgen toen het grootste deel van de natie nog heerlijk op één oor lag, verzamelde zich voor de geweldige slagerij Chateaubriand in Heemstede een groep enthousiastelingen om… een koe uit te benen. Ik weet het, het is een beetje een merkwaardige hobby, maar als uw culi-verslaggever wil ik toch alles een keer hebben gedaan. Lees verder… ›
De slager koopt kaas
Bron: De Telegraaf, Felix Wilbrink
Parijs – Als een speer baant hij zijn weg door de kaas- en delicatessenhal van Rungis in Parijs. Goed, Johan van Uden blijft slager dus voor we hier aankwamen moesten we ook even heel vlug over de vleesmarkt om te kijken of er nog een mooie Parmaham hing, maar daarna was het zo snel mogelijk zijn passie achterna. Kaas. Rauwmelkse zachte kazen. Van koe, geit of schapenmelk, het maakt niet uit, als het maar bijzonder is. En bijzonder werd het.
Wanneer je bedrijfsleider bent van slagerij Chateaubriand in Heemstede, die in 2005 de Slagerij van het jaar was en je tot een select gezelschap behoort die de Gouden slagersring mogen dragen, dan heb je dus een grote passie… kaas? Johan van Uden: „Ik weet het, het klinkt gek, ik ben echt slager in hart en nieren, maar soms… Lees verder… ›