Beschrijving
Zuurkoolstamppot, een echte klassieker uit de "Nederlandse Cuisine". De zuurkool van Chateaubriand wordt gekookt in champagne en vervolgens gemengd met aardappelmousseline. Het zuurkool plateau wordt geserveerd met topkwaliteit varkensvlees van het Zuiderzee varken. De zuurkoolschotel wordt geserveerd met Eisbein, rookworst en zuurkoolspek.
Eisbein is het deel van de bovenpoot van het varken. Het vlees is erg vlezig en heeft een dikke laag vet. De smaak van Eisbein is zacht, maar dit heeft het vlees wel te danken aan zijn lange gaartijd, het vlees valt na bereiding helemaal van het bot af. De Gelderse rookworst wordt elke dag vers gemaakt en in onze rookkast één nacht op eikenhout gerookt. Het heeft daardoor een bijzonder rijke rooksmaak die terug komt in elk gerecht. Zuurkoolspek wordt gemaakt van de buik van het varken. het vlees wordt gepekeld in een zoutbad met jeneverbes, laurier, knoflook en sjalotten.
Voor de bereiding verwarm je de oven voor op 140 graden. De zuurkool kan samen met de eisbein en zuurkoolspek voor 50 minuten in de oven. Na 30 minuten zet je een pan met water op en breng je het water aan de kook. Dan kan de Gelderse rookworst erin en laat je deze wellen voor 20 minuten. Een heerlijke maaltijd voor twee personen.