Varkensvlees

Varkensvlees is één van de meest gegeten vleessoorten in Nederland en Europa. Wij werken met het Zuiderzeevarken.

Lees meer ⋙
Verfijn resultaten

Varkensvlees is één van de meest gegeten vleessoorten in Nederland en Europa. Bekende producten zijn natuurlijk ham, worst, spek en karbonade. Maar waar haal je verantwoord varkensvlees? Hoe kunnen we achter het vlees staan wat we verkopen?

Zelf kiezen we voor varkensvleees altijd een lokale leveranciers of halen we het vlees direct bij de boer zodat we exact weten wat we gebruiken en verkopen. Sinds september 2021 hebben we een nieuwe partner voor de levering van ons vlees: Zuiderzeevarken. Twee lokale boeren en een grossier zijn samen gaan werken en zorgen er voor dat het vlees van het Zuiderzeevarken op veilige en milieuvriendelijke wijze wordt geproduceerd en daarna op ambachtelijke wijze verwerkt.

Johan van Uden: “Ik ben op bezoek geweest bij de boerderij en ik sta er helemaal achter. De dieren worden op een zeer verantwoorde manier grootgebracht. De varkens genieten van een goed leven: veel ruimte en licht, ze worden met liefde verzorgd, kunnen naar hartenlust wroeten en luieren op een zachte bedding van zaagsel en stro. Als een van de eerste heb ik dit vlees mogen proeven en ik was persoonlijk onder de indruk over de smaak! ”

Je kunt zelf elke week naar de boer om te kijken naar hoe ze het daar hebben (maak een afspraak via https://www.zuiderzeevarken.nl/beleef/) en ga langs op de belevingsboerderij in Wijdenes (N-H).

Elke week wordt het verse vlees geleverd van de varkens die we zelf hebben geselecteerd. Dit wordt van kop tot staart verwerkt in onze winkel. “We besteden minimaal 1 hele dag per week aan het uitbenen, we doen dit graag zelf.  Voor ons betekent uitbenen het scheiden van alle stukken vlees en klaar maken voor de verwerking. Als je langs loopt bij de winkel mag je altijd even meekijken, meestal dinsdag. Na het uitbenen verwerken we het vlees in onze specialiteiten, dit vind ik eigenlijk het aller leukste van het slagersvak. Hier kan ik mijn creativiteit en passie in kwijt.”

Van Ude zegt: “Zelf maak ik graag mooie producten van varkensvlees zoals bijvoorbeeld onze rookworst, huisgemaakte paté, gekookte hammen, leverworst en onze beroemde Heemsteedse metworst.

Op rookworst ben is Van Uden echt heel specifiek. “Ik ben opgegroeid in Gelderland en wat ik daar at als rookworst (een echte regionale specialiteit is) dat kon ik hier niet vinden. Ik ben bij meerdere slagers en supermarkten geweest om de rookworsten te proeven en te bepalen wat voor mij de ideale rookworst is en dan kom ik toch altijd uit bij het recept wat ik vroeger geleerd heb.”