Beschrijving
Fourme d'Ambert (of Ambe), geproduceerd in de Auvergne, is een van de oudste kazen van Frankrijk. In 2002 werd hij gescheiden van Fourme de Montbrison, een identieke kaas, om een aparte AOC te krijgen. Het is een traditionele boerenblauwe kaas die kan worden gemaakt door coöperaties of kleinschalige producenten. De Fourme d'Ambert is zachter en dichter dan de meeste blauwe kazen. Fourme d'Ambert wordt gemaakt van de melk van koeien die grazen op lage of hoge bergweiden. Hoewel de kaas 40 dagen rijpt, wordt hij twee tot drie maanden in grotten gerijpt om een optimale kwaliteit te garanderen. Tijdens de rijping wordt hij geïnjecteerd met Vouvray-moelleux, een zoete witte wijn.
De kaas is crèmekleurig met karakteristieke blauwe aders. Hij is geënt met Penicillium roqueforti sporen om de blauwe aders te laten groeien. De licht pittige, hartige smaak van de bacterie vult de duidelijke tonen van boter en room mooi aan.