Beschrijving
Het vlees van de wilde eend is veel vaster en donkerder (rood tot donkerrood) van kleur dan van de tamme eend. De smaak is beduidend sterker en kruidiger. En het heeft ook een lager vetpercentage dan dat van de tamme eend. Wij hebben altijd de jonge wilde eendjes (minder dan vier maanden oud), deze zijn namelijk het lekkerst. Ze wegen minder dan 1 kilo, hier kan met twee personen van gegeten worden, of zelfs maar één persoon. Het lekkerst is om de wilde eend aan beide kanten te kleuren in het boter, en vervolgens nog zo’n 6 tot 8 minuten op 180°C in de oven verder te garen. Haal de eend uit de oven, laat hem nog voor 1o minuten rusten, zo kunnen de sappen zich verdelen over het vlees en krijgt u een prachtig stukje wild op tafel. Wilde eend heeft al zo’n specifieke en rijke smaak van zichzelf dat het niet meer zoveel nodig heeft, maar u kunt de smaak eventueel nog versterken door een wijn, port of gevogelte bouillon. Lekker om de wilde eend mee te combineren zijn paddenstoelen, worteltjes, uien, gestoofde witlof, appel of peer. Als u er een lekkere saus bij wilt, hoeft u het zich niet moeilijk maken: braadvocht van de wilde eend die net uit de oven komt even afblussen met droge wijn en een beetje boter, zo heeft u snel een heerlijke saus voor bij uw eend.